SKU: 978-84-17050-31-3 Categories: , , Product ID: 19050

Informació addicional

Enquadernació

Rústica amb solapes

Mides

17 cm (ample) x 24 cm (alt)

Pàgines

520

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a opinar “El tortosí del Baix Ebre i l’estàndard”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

El tortosí del Baix Ebre i l’estàndard

25,00 

Teniu a les mans una obra que descriu amb detall el català parlat a la comarca del Baix Ebre, poble a poble. Seguint la metodologia de la geolingüística, que es basa en dades empíriques i que representa en mapes els resultats obtinguts sobre el terreny, l’autor caracteritza el tortosí d’aquesta comarca tenint en compte totes les localitats, cosa que fins ara no s’havia dut a terme. La descripció lingüística (fonètica, morfologia, sintaxi, lèxic) és completada amb l’anàlisi d’algunes particularitats lingüístiques recollides. Però la pretensió del treball depassa la simple descripció. La voluntat d’acarar la llengua parlada amb la varietat estàndard té l’objectiu de mostrar fins a quin punt la parla col·loquial d’aquesta àrea geogràfica rep la influència de la varietat comuna i com aquest fet pot afectar l’evolució de la llengua del carrer. És per això que la fotografia que es proporciona del català del Baix Ebre està fonamentada en la parla d’informants de primera generació, que conserven encara els trets lingüístics més genuïns.

L’estudi reflexiona, a més, sobre la normativa, l’estàndard i els dialectes geogràfics, així com també sobre el procés d’estandardització de la llengua en relació amb la varietat tortosina. Gràcies a això, el lector s’adonarà que bona part del cabal lingüístic d’aquestes terres ja és tingut en compte per la normativa. Tanmateix, l’autor proposa de normativitzar alguns mots del seu subdialecte d’acord amb la justificació esgrimida, amb la finalitat d’enriquir i donar coherència a la varietat comuna posant en valor els trets de la varietat geogràfica pròpia.

Autor

Carles M. Castellà Espuny (Tortosa, 1971) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Rovira i Virgili (URV), Diploma d’Estudis Avançats (URV) i diplomat en Ciències Religioses per la Universidad Pontificia Comillas. És professor de llengua catalana i literatura a l’Institut Joaquín Bau, de Tortosa, i professor associat del Departament de Filologia Catalana de la URV al Campus Terres de l’Ebre. Ha publicat recentment Cultura popular, folklore i etnologia del Baix Ebre. Recull de mots, dites, creences, supersticions, etnotextos (2017), que ha merescut el XVII Premi Ciutat de Tortosa.

 

Amb el suport de

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter