SKU: 978-84-16505-20-3 Categories: , Product ID: 18921

Informació addicional

Enquadernació

Rústica amb solapes

Mides

17 cm (ample) x 24 cm (alt)

Pàgines

232

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a opinar “200 anys de la fi de la guerra del Francès a les Terres de l’Ebre”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

200 anys de la fi de la guerra del Francès a les Terres de l’Ebre

20,00 

La guerra del Francès marca l’inici de l’època contemporània hispànica. Fins a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) no hi haurà cap esdeveniment històric tan transcendental i alhora tan tràgic, tant pel que fa a les seues característiques com a les seues conseqüències. Les Terres de l’Ebre, precisament per ser les que creua el gran riu, viuran intensament el conflicte, no només a escala militar sinó també política, social i econòmica. Conquerida la capital, Tortosa, el gener de 1811, després d’un llarg bloqueig i un fulgurant setge, es convertiran en la rereguarda francesa durant la subsegüent conquesta de Tarragona i València. El 1812 les Terres de l’Ebre, ocupades fermament per les tropes franceses, comandades pel mariscal Suchet, seran incorporades a França, com la resta de Catalunya. Amb el reflux militar napoleònic, arran del desastre de Rússia, es veuran parcialment lliures de la presència gal·la a la segona meitat de 1813.

En aquelles dates l’exèrcit espanyol iniciarà el bloqueig de la plaça forta de Tortosa, convertida en un dels últims reductes francesos. La seua guarnició no l’abandonarà, gràcies a l’acord Suchet-Wellington, fins al 18 de maig de 1814. Ja abans de retornar al control espanyol s’havien iniciat, tant en l’àmbit local com en l’hispànic, les lluites polítiques que caracteritzaran el regnat de Ferran VII i el principi de la fi de l’Antic Règim.

Coordinadors

Roc Salvadó Poy (Roquetes, 1956). És professor-tutor d’Història i Història de l’Art del Centre Associat a la UNED de Tortosa i catedràtic d’Ensenyament Secundari a l’IES Cristòfol Despuig de la mateixa ciutat. Ha centrat el seu treball en la història de les Terres de l’Ebre en el segle XIX, des de la guerra del Francès fins al Sexenni Revolucionari.

Joan Martínez Tomás (Badalona, 1962). És arqueòleg dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre. Ha dirigit diverses excavacions arqueològiques al territori, especialment a la ciutat de Tortosa., i s’ha encarregat de la direcció de les escoles taller Baluard, que van intervenir en la rehabilitació i l’adequació del conjunt fortificat de les Avançades de Sant Joan.

Per saber-ne més

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter