SKU: 978-84-15896-43-2 Categories: , , , Product ID: 18688

Informació addicional

Enquadernació

Rústica

Mides

12 cm (ample) x 20 cm (alt)

Pàgines

176

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a opinar “Un dia en la vida d’Ishak Butmic”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Un dia en la vida d’Ishak Butmic

12,00 

Escrita durant la guerra dels Balcans de finals del segle xx i ambientada a la ciutat de Sarajevo, Un dia en la vida d’Ishak Butmic és la crònica d’uns ciutadans assetjats per la mira telescòpica d’un franctirador. De la mà d’Ishak i el seu company Zlatko, un coix i un malalt de mort, el lector assisteix a la quotidianitat d’un grup de personatges presidida per l’impacte de la guerra i la incertesa del futur. Una censura a la violència etnicida i a la indiferència amb què Occident la va observar.

La guerra que se’ns presenta no és la de les grans batalles sinó la de les misèries quotidianes amb nom propi: Azra, la jove mestra que espera tornar a veure el seu marit; Bairo, l’arquitecte que es dedica a conduir una ambulància i que té la família molt lluny; la professora universitària, el mestre jueu, els venedors del mercat negre, els xiquets que juguen a la guerra… i Srojan, el franctirador que creu que «entre ser un heroi heroi o un criminal de guerra només hi ha el color de la bandera que s’hissarà definitivament sobre la ciutat.

Enric Salom

Jordi Tiñena fa desfilar per les pàgines del llibre, com aquell qui veu un 30 minuts o algun altre reportatge d’actualitat, un conjunt d’imatges de personatges que configuren el retaule d’una ciutat que sobreviu i que no es vol deixar abatre definitivamenl per la barbàrie i el feixisme. Ishak i Zlatko en són els personatges principals, però al voltant seu hi trobem Azra, Srojan, Kemal, Alma i un etcetera ben llarg. Alguns, com la vella Abzija, tenen una força tal que podrien esdevenir protagonistes d’una novel.la nova i pròpia.

Pere Martí

Una novel·la que s’atura en la quotidianitat del drama i que s’obri amb un dels millors començaments que he llegit en molt de temps: ‘Ningú no recordarà Ishak Butmic quan va travessar el carrer per recollir el darrer alè de vida d’un nen desconegut i l’impacte precís d’una bala provinent de l’altra banda del riu va segar, inconclús com una premonició, el seu acte de generosa civilització’. Potent, almenys.

Carles Fenollosa

Autor

Jordi Tiñena (Barcelona, 1955 – Tarragona, 2018), doctor en Filologia Catalana i catedràtic d’Ensenyament Secundari, ha estat editor i adaptador de textos literaris clàssics com Tirant lo Blanc, Curial e Güelfa, Spill o Lo Somni, entre altres. Com a novel·lista ha guanyat el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira 1994 amb Un dia en la vida d’Ishak Butmic i el Premi de Narrativa Pin i Soler 1998. Ha publicat també les novel·les Mort a Menorca (1995), Els vespres de don Magí Castellarnau (1995), La dona del grill (1996), El comediant de Perpinyà (1997), Dies a la ciutat (1999), L’ombra del coronel (2002), El mercant (2005), Peix de gat (2011) i El gos suïcida (2012).

Per saber-ne més

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter