SKU: 978-84-17638-31-3 Categories: , Product ID: 19176

Informació addicional

Enquadernació

Rústica amb solapes

Mides

15 cm (ample) x 21 cm (alt)

Pàgines

176

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a opinar “Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació

16,00 

Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació és una proposta alhora ambiciosa i realista per a superar les desigualtats clamoroses en drets i espais d’ús lingüístics al País Valencià. Proposa anar més enllà dels dos enfocaments principals amb què s’ha abordat la situació de la llengua: d’una banda, les reflexions teòriques, amb aportacions interessants, però amb poques concrecions pràctiques i programàtiques, i de l’altra, un programa polític difús, centrat en l’ensenyament i en la “promoció” i el voluntarisme com a mètodes. Constata, així mateix, el fracàs de la Llei d’ús i ensenyament del valencià, que ha permès greus retrocessos en el coneixement i l’ús i que s’ha revelat inútil per a arribar a una mínima normalitat, fins i tot en l’únic àmbit que la llei regula, l’educatiu.

Enfront d’això, els autors propugnen un model basat en la igualtat lingüística com a concepte clau: en el mètode i en els objectius que cal assolir en un termini curt i mitjà, amb equiparació en ús i drets efectius, seguint el camí de dues lleis rellevants, la de política lingüística de Catalunya i la d’igualtat de persones LGTBI recentment aprovada per les Corts Valencianes. Aquest model no naix del buit: es basa en l’experiència reeixida a la Universitat de València, que ha aconseguit pràcticament duplicar la docència en valencià en només set anys.

En la seua línia pràctica i programàtica, el llibre conté una proposta de llei d’igualtat lingüística i de reglament municipal.

En plena cursa per a ocupar les institucions valencianes, la proposta reflectida en el llibre dels germans Alfons i Francesc Esteve “Igualtat lingüística. Capgirar el desús i la subordinació”, és un regal per detectar qui es posiciona realment a favor d’executar una política lingüística ferma i contundent que faça front a les mancances actuals que patim els usuaris del valencià. Si no ho fan, si el ventall de partits que ens torturaran durant una altra extenuant campanya electoral, no són capaços de ni tan sols escoltar-se la proposta i intentar adaptar-la als seus programes, perdran una fabulosa oportunitat per reflectir políticament les propostes nascudes des del món universitari, que ja fa temps que denuncia que l’ús del valencià en l’àmbit educatiu està més influenciat per la voluntat del mateix professorat que per la planificació d’un model lingüístic inclusiu.

Eduard Ferrando

Autors

Alfons Esteve i Gómez (Xàtiva, 1968). Llicenciat en Dret per la Universitat de València. Ha estat assessor lingüístic i tècnic jurídic de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana. Actualment és el cap tècnic del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València i membre del Consell Social de les Llengües de la Generalitat Valenciana. És autor de nombrosos articles, treballs i conferències sobre drets lingüístics.

Francesc Esteve i Gómez (Xàtiva, 1965). Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València. Ha estat assessor lingüístic, professor a la Universitat de València i lector de català a la Universitat de Liverpool. Actualment és el cap de l’Àrea de Recursos Lingüístics del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. És autor d’articles i treballs sobre lexicografia i terminologia, alguns dels quals recollits en el llibre col·lectiu Diccionaris, normativa i llengua estàndard.

Per saber-ne més

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter