SKU: 978-84-17050-18-4 Categories: , Product ID: 19010

Informació addicional

Enquadernació

Rústica amb solapes

Mides

15 cm (ample) x 21 cm (alt)

Pàgines

184

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a opinar “Els paisatges trobats”

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Els paisatges trobats

16,00 

Obra guanyadora de II Premi de Narrativa Memorialística Ciutat de Benicarló

Els paisatges trobats és un dietari escrit entre el 3 de novembre de 2015i el 19 de març de 2017, en el qual el paisatge humanitzat esdevé el protagonista principal de l’obra. El paisatge més proper —de Vila-rodona i d’altres indrets del seu entorn— i el paisatge que l’activitat del curs de la vida durant setze mesos i mig li ha permès copsar. Una mirada davant l’evolució dels conreus, l’activitat agrària i el temps estacional. El coneixement i les preguntes que imposa el paisatge, les percepcions, les sensacions a flor de pell. El paisatge com a matèria de descripció, interpretació i reflexió lligada a la humanització del territori. La voluntat d’aprofundiment a partir de la mirada que sempre estira records, configura i reverteix en paisatges de tota mena. L’obra, en el fons, vol inserir en la quotidianitat dels paisatges que passen per la vida de cadascú, la necessitat de contemplar-los tot generant reflexions, de sentir-los, de viure’ls com un valor en el compromís. Dietari que tracta dels paisatges viscuts que, de fet, són els paisatges trobats.

Perquè deu ser filla d’un viure profund, intens, contemplatiu, reflexiu; d’un viure que sap mirar i escatir tots els ressorts del pas del temps en el paisatge; tots els girs de la natura i els seus efectes en el territori i la vegetació; tot el fluir dels canvis estacionals en els conreus; tot el gavadal de fenòmens de la climatologia i el seu impacte en el terrer; en fi d’un viure amb ritme pausat i serè i que vol mirar, no veure.

Fina Anglès

Del que es tracta és de deixar testimoniatge històric i antropològic, sí, però sobretot lliçó permanent de l’evolució local del paisatge, que no és altra que el de les mateixes societats que l’han usat, consumit, conservat, diversificat, destruït, modificat, enriquit o explotat, làmina a làmina. És a partir del coneixement del país natal que podem extreure’n categories. La divisòria entre personal i col·lectiu és la capacitat d’intersecció que tinguem.

Eugeni Perea

Aquesta memòria dels seus ‘paisatges trobats’, que ha anat redescobrint a còpia d’anys de passar-hi detingudament, cal que sigui afegida a la nostra tradició narrativa més exigent: la que va de l’Empordà de Pla a l’Ebre d’Arbó i Bladé, passant pels plans de Lleida de Vallverdú, i de tants i tants que han descrit amorosament paisatges que els han parlat al cor.

Xavier Garcia

Autor

Josep Santesmases i Ollé (Vila-rodona, Alt Camp, 1951) ha publicat diversos estudis d’història i assaig. És president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i del Centre d’Estudis del Gaià, vicepresident segon de l’Institut Ramon Muntaner i codirector de les revistes Plecs d’Història Local i La Resclosa.

En poesia, ha publicat El món des de l’agut (2011), Entre el cel i la terra (2013) [il·lustrat per 53 artistes], Nadala del Portal (2013) i Gramàtiques de tardor (2015). En prosa, Riu Avall. Recull d’articles. 1986-2002 (2002), Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades (2006) [il·lustrat per Joan Cunillera], Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes (2008), Quarts i hores I. Societat i política (2012), Ai fill que no et regalimi la salsa! (2013) i Quarts i hores II. Terres, llocs i paisatges (2014).

Per saber-ne més

Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On Twitter